Review of Two Lakes [12k1062]

Cutting Edge (BE)

Soms zijn er van die dagen dat je liever een ganse dag in bed blijft liggen. Omdat een aanhoudend slaaptekort op je inbeukt en de week rust die de dokter je voorschrijft je nog meer naar slaap doet verlangen. Ogen vallen toe maar de oren blijven gespitst en je schiet wakker door elk vreemd geluid. Dan zijn de fieldrecordings van Seaworthy en Matt Rössner de enige geluiden die je wilt horen, je rust brengen. Back to nature, want ‘Two lakes’ is het ruisen en suizen van twee kustmeren (Meroo en Termeil) in het Australische New South Wales, aangevuld met bewerkte geluiden, akoestische gitaar en andere omgevingsgeluiden.

Hoewel beiden al gedurende tien jaar hun sporen in de Australische experimentele scene hebben verdiend, is Two Lakes de eerste keer dat beide heren samenwerken. Tussen de opnames door improviseerden zij op hun gitaar, ukelele, diverse percussie-instrumenten en lieten zich leiden door hun emoties en de aanwezige natuur. Op hun laatste dag, alvorens al hun materiaal in te pakken, bewerkten zij dat materiaal tot een eerste, ruwe versie om de spontaniteit, stilte en subtiliteit van de omgeving en zijn geluiden te behouden. Net dat maakt ‘Two lakes’ niet zomaar een rustige luisterplaat. Het is een ontdekken van diverse geluiden, het is de breekbaarheid van twee ecosystemen op plaat geperst, delicaat benaderd. Het is een liefde voor de natuur die transformeert in een luisteren naar. Geluiden die je nauwelijks opmerkt, of horen wilt. De rust waarvoor je naar een stad vlucht, en soms naar verlangt. Het is de sterrenhemel boven je, onaangetast door de wildtelende hoveniers in hun overbelichte glaskasten.

Deze plaat is ook zoveel anders dan het wilde zeegedruis en hyperkinetische dolfijnengewauwel waar ecoshops je mee naar het hoofd smijten. De natuur moet niet altijd bruisen en grommen, maar kan ook mooi en teder zijn. Stil. Zoals de tikkende regen tegen je raam wanneer de muziek uitgevallen is en rust wedergekeert op straat. Dat is Two Lakes.

View Website View Release