Review of Solstøv [12k1081]

Sound of Music (SE)

Kåre Nymark Jr:s trumpet står i sökljuset på den norska duon Pjusks fjärde album. Solstøv är en vacker historia som kretsar kring trumpetens sound. Både som akustiskt instrument och som ljudalstrare. Jostein Dahl Gjelsvik och Rune Andre Sagevik har samarbetat sedan 2005 och har utvecklat ett eget sound som är glaciärlikt. De arbetar med stora och svala musikstycken som förflyttar sig i långsamma rörelser. Det finns också ett mått av ödslighet och eftertänksamhet i dessa ambienta ljudskisser.

På Solstøv har de tagit hjälp av flera musiker, bland annat skivbolaget 12k:s Taylor Deupree som manipulerar trumpetljud genom ljuddesignverktyget Kyma. Det som slår mig när jag lyssnar på de tio kompositionerna är hur eleganta de är. Deras strama och minimalistiska kropp rör sig i till synes ändlösa svängrörelser. Norrmännens signaturharmonier för också tankarna till fjordar och bergmassiva.

Ibland sprakar det till i texturerna, men för de mesta hålls den musikaliska standardarkitektur upprätt genom stilla rörelser. Taylor Deuprees ljusexperiment assimileras fint in i helhet. Anders Voldsund bidrar med gitarr på Glød och ger på så sätt musiken en extra dimension. Hade gärna hört mer av honom på skivan. I sällskap av fjordtrumpeten går just den kompositionen mot mer jazzlika strukturer. Pjusk knyter ihop säcken med Yui Onodera-samarbetet Skimt. Ett lite annorlunda stycke sett till resten av skivan, där puls och techno tränger in. Men utan att ta fokus från helhetsbilden. Solstøv är ännu ett i raden av album som visar prov på Pjusks hantverksskicklighet.

View Website View Release