Review of Akari [12k1080]

Sound of Music (SE)

Om pointilismen inom bildkonsten har en musikalisk motsvarighet borde det vara elektronisk ambient från skivbolaget 12k. Musik uppbyggd med ofta små punkter, klick och klanger som tecknar ljudlandskap att förlora sig i. Bolagets detaljrika, allt annat än påstridiga electronica handlar som regel om vackert sobra utgåvor, musik för lyssning i stillhet och avskildhet.

Japanbaserade duon Illuhas tredje album Akari är bedårande. Jag låter mig villigt slukas och förföras. Tomoyoshi Date och Corey Fuller har på tidigare skivor – debuten Shizuku (12k, 2011) och den mer liveinspelade Interstices (12k, 2013) – sparsamt och harmoniskt använt sig av pianon, Rhodes och Wurlitzer-elpianon, akustiska och elektriska gitarrer. Så också på Akari, som på japanska betyder ”ljus”. Toner droppar som vattnig akvarell, på gränsen till mjäkigt ibland, men det är inte där utan i den stora, sammansmälta målarduken som musiken har sitt hjärta.

Illuha har under närmare ett år haft tillgång till en inspelningsstudio i Tokyo med, som skivbolaget beskriver, ”amazing equipment at their fingertips”. Att skynda långsamt i studion ger inte nödvändigtvis intressant resultat, som bekant, men när det gäller finstilta mikrofonjusteringar och klangliga detaljkvaliteter kan det, som här, göra hela skillnaden.

Jämfört med den mer råa, nakna föregångarens liveljud ligger här inte ett dammkorn eller hårstrå snett. Ljuden från studion och fältinspelningarna har mixats samman till en organisk helhet som undviker att kantra mot det utstuderade, snarare andas musiken som med luften i skogen, över haven, i rymderna.

Låttitlarna pekar mot den fysiska (ljud)världens inre konstruktioner: ”Structures Based on the Plasticity of Sphere Surface Tension”, ”The Relationship of Gravity to the Persistence of Sound”, ” Diagrams of the Physical Interpretation of Resonance”. Min tes om pointilism tillfredsställs i ” Vertical Staves of Line Drawings and Pointillism”, skivans vackraste spår med ljud av olika inspelningskvalitet som fångar illusionen av papper, glas, vatten, fysiska objekt och linjer. Och undertill en lätt oroande, lätt drånande baston i det lägre mellanregistret.

Akari är diskret och reducerad, nyanserad och balanserad. Att önska en prick ytterligare eller ett klick annorlunda vore som att önska bättre väder en redan perfekt dag.

View Website View Release