Review of Her Mouth Is An Outlaw [12k1049]

Sound Of Music (SE)

Det händer saker inom electronican! Det är det minsta man kan säga efter att ha lyssnat pĺ trion Amplifier Machines – James Dixon, Seth Rees och Alex Jarvis – Her Mouth is an Outlaw pĺ electronicaminimalismens förste trotjänare, Taylor Deuprees bolag 12k. Inte en laptop i sikte, bland gitarrer, pianon, trummor, en violin, är en korg (alltsĺ synten!) det närmaste elektronik man kommer!

Sĺ det där med electronica gäller egentligen inte i detta fallet. Men samtidigt lĺter det mĺnga gĺnger ganska mycket electronica, fast akustiskt pĺ nĺgot sätt. Ljudbilden böljar fram och tillbaka, lĺnga lĺngsamma tagningar där uthĺlligheten talar electronicans sprĺk. Vid en närmare lyssning hör man dock hur gitarrer svärmar mjukt, hur arpeggion pĺ pianon dränks till en gemensam rörelse och hur en violin vibrerar dronande. Lite ensliga, ambienta betraktelser som inte drar sig för att stanna en stund i det stillastĺende, eller bara röra sig litet, litet i taget. Bitvis löses det akustiska upp och tar skepnad av det elektroniska. Men det finns ocksĺ stunder där gitarrerna träder fram som gitarrer och slĺr ackord som pĺminner om postrockiga komp frĺn ett tidigt Labradford: metalliskt, lĺngsamt och vackert.

Annars är nog “Poor People in Church” en favorit. Ett enstavigt piano bygger tillsammans med rumsligt reverb och gitarrer upp täthet och intensitet för att sakta lösas upp. Det är livfullt, föränderligt och vackert. Och talande för hur gruppen, som egentligen är en form av konceptgrupp arbetar. Sedan starten 2002 har de utarbetat en form för deras delvis improviserade musik: när du märker att de andra tvĺ har hittat en form, är det dags för dig själv att förändra dig och gĺ vidare.

I den här trion innebär det inte att musiken gör tvära kast, istället blir det smĺ stegvisa förändringar som ibland inte märks pĺ en gĺng. Jag gillar det, det blir en spännande process där det lĺngsamma aldrig stĺr still utan rör sig sakta.

Tillsammans med det ambienta soundet gör detta att steget till den lĺngsamt föränderliga minimala electronican ändĺ inte är sĺ lĺngt. Förskjutningar, utfasningar och upprepningar; ingredienser hos sĺväl det akustiska Amplifier Machine som hos den elektroniska minimalism 12k har gjort sig ett namn pĺ.

View Release