Review of Ääniesineitä [12k1034]

Sound Of Music (SE)

Det var länge sedan minimalistisk techno var så stor som den är just nu, band som Monolake säljer bäst på boomkat och bolag som City Centre Offices är hetare än någonsin. Men varför ”bara” göra minimal techno? Det är en fråga som finländaren Antti Rannisto verkar ställa sig. Efter debutsläppet “Rotate” på Audio.nl i mars ifjol följer han upp med debutalbumet Ääniesineitä på anrika 12k. Och på något vis känns det helt naturligt att återvända till något så grundläggande som 12k när man vill prova något nytt.

Ääniesineitä försöker nämligen Antti ta technon till en ny nivå, eller snarare ett nytt rum. Han pressar ur det rena ur minimal technon och gör den på gränsen till abstrakt. Man skulle lätt kunna dra paralleller med ljudkonstnärer som Ryoji Ikeda eller Bernhard Günter men på Ääniesinetiä finns ingen spaltlång teori eller bakomliggande filosofi utan istället finns där bara ren, hård och kall technoestetik.

Antti Rannisto är med sitt debutalbum inte direkt banbrytande men visar helt klart att han är en intressant och begåvad musikmakare värd att hålla ögonen på.

View Release