Review of As Pleat [12k1065]

Sound Of Music (NU)

Gitarrmusik är väl inte det första man tänker på när man lyssnar på Fourcolor. I japanske Keiichi Sugimotos händer blir instrumentet snarare ett elektroniskt instrument. Han loopar, förvränger och hackar upp ljuden – sätter ihop dem igen – men alltid tycks gitarrens själ finnas kvar i resultatet. Musiken svävar fritt. Med mjuka former blir låtarna i det närmaste viktlösa. Det är vackert och i de flest fallen ganska fridfullt, även om en oroande känsla då och då kan dyka upp.

Keiichi Sugimoto har funnits med ganska länge. As Pleat är den femte skivan med soloprojektet Fourcolor sedan 1999, men han spelar även under namnet FilFla, i duon Fonica och i kvartetten Minamo som bland annat spelat in med svenska Tape. Jämför man As Pleat med tidigare Fourcolorskivor har gitarrsoundet fått en något mer framskjuten plats, men soundet känns igen. Musiken tar inga språng men hittar ändå olika karaktärer, dubben är tydlig i ”Ecru Driver”, ”Snow Petal” glider in i drömmarnas värld, knastren skapar rytm i loopade ”Bleach black”. Moskitoos naivistiska sång på två låtar gör dessutom musiken ganska ömtålig och flyktig.

Storhetstiden för denna typ av musik passerades väl för några år sedan. Det hindrar inte att det är angenämt att lyssna på ”As Pleat”.

Läs Soundofmusics intervju med Keiichi Sugimoto från 2005 då han gästade Stockholm tillsammans med sångerskan Piana.

View Website View Release