Review of Lay-by Lullaby [12k1079]

Kindamuzik (NL)

Zowel in de muziek als in de geluidkunst is Janek Schaefer al meer dan twintig jaar actief. In 2008 won hij de Componist van het Jaar-prijs voor Geluidkunst in Groot-Brittanniƫ. Zijn installatie Asleep at the Wheel verkende hoe de maatschappij zich als een lemming voorwaarts stort met het hoofd in de wolken en de voeten tegelijkertijd op de grond, denkend dat de weg eeuwigdurend kaarsrecht doorgaat. Dat geluidkunstwerk kon gezien worden als een artistiek WAKKER WORDEN! Lay-by Lullaby is het zusterwerk: een muzikaal onthaasten, even de auto aan de kant zetten en dagdromen, terwijl de boel in sneltreinvaart om je heen doordendert.

Schaefer maakte in het holst van de nacht opnamen boven een snelweg. Die verwerkt hij in ambientcomposities die zwanger zijn van ruimtelijke zwierigheid en hoogpolige textuur. Deze zorgen voor dommelrijke luistermomenten. Het is lastig bij de muzikale les te blijven; onwillekeurig slaat lodderigheid in de blik toe en vallen de oogleden dicht.

Dromend op de golven Eno-achtige zachtmoedigheid met kraakjes die aan Fennesz doen denken raast het verkeer in de verte door. De luisteraar neemt het uitzicht tot zich. De boel blijft de boel. En de volgende ochtend vervolg je je weg, misschien wel wat rustiger zelfs. Of juist boordevol energie, nu de accu weer opgeladen is. Of juist bloedlink opgefokt omdat je nodig aan wat actie toe bent.

View Website View Release