Review of Between You And The Shapes You Take [12k1078]

Kindamuzik (DE)

Geluidskunstenaar Stephen Vitiello is met zijn werk A Bell for Every Minute opgenomen in Soundings, de eerste Amerikaanse expositie voor geluidskunst in het Museum of Modern Art, New York City. Elke minuut is het geluid van een klok te horen, zestig verschillende exemplaren nam Vitiello op en ze slaan allemaal tegelijk op het hele uur. De klokslagen doorklieven attenderend het alledaagse stadsrumoer, aangezien het werk gepresenteerd wordt in de beeldentuin.

Vitiello heeft zelf de urbane ruis absoluut nodig om te kunnen ontspannen en slapen. Mede daarom onderzoekt hij in zijn sound art bij wijze van diametraal contrast vaak het effect van relatieve stilte, door bijvoorbeeld te werken met onhoorbare frequenties of geluid dat op het grensvlak van waarneembaarheid ligt.

Samen met Molly Berg (stem en klarinet) improviseert Vitiello op Between You and the Shapes You Take een tiental melancholische, voluit muzikale stukken vol hunkering bijeen die door de textuur van de dagelijkse beslommeringen snijden als een vlijmscherp vleesmes en wonderlijke, behaaglijke troost bieden: ambient voor het lijmen van een gebroken hart. De studio isoleerde het tweetal van de buitenwereld, maar bij het afspelen van het album vermengen de zachte akoestische instrumenten en rijke schakeringen in fluisterzang en percussie zich onmiddellijk met al dan niet natuurlijke omgevingsgeluiden. In dat samenspel zorgt het werkstuk voor gespitste oren, terwijl het tegelijk voor een groot deel opgaat in het leven van alledag.

Between You and the Shapes You Take is een plaat die – desgewenst – vooral altijd aanwezig is. Je kunt erop terugvallen, het is een zekerheid, een ijkpunt in tijd en ruimte. Relatieve stilte wordt gevonden in vredige rust van de ziel en de diep menselijke resonantie die in de tien stukken voelbaar is, zorgt vooral voor emotionele attentiewaarde. Je hoeft niet alleen te zijn, je bent niet alleen, luister maar.

View Website View Release