Review of Coda (For WK) [12k2024]

Kindamuzik (BE)

Stephan Mathieu beschouwde Coda (For WK) eerder als een coda – een outro dus – bij A Static Place. Het verscheen toen in beperkte oplage bij die release als extraatje, maar is heruitgebracht als een op zich staand gegeven.

Coda (For WK) bestaat uit één nummer, dat op exact twintig minuten afklokt en dat de essentie van Stephan Mathieu’s muzikale creaties blootlegt. Aan de grondslag liggen twee oude grammofoonplaten uit 1927 waarop de pianist Wilhelm Kempff (de WK uit de titel) interpretaties geeft van Beethovens ‘Piano Sonata No. 26 Les Adieux’. De vermelding in de titel is het enige spoor dat de luisteraar van Kempff terugvindt, want Mathieu heeft de oude opnames volledig digitaal bewerkt.

Coda (For WK)is een uiting van prachtige, trage ambient die rustig voortkabbelt terwijl een ijle textuur langzaam tevoorschijn komt. Het resultaat is meditatief, de warme gloed van heldere klanken en subtiele variaties werkt louterend. Coda (For WK) doet de tijd even stilstaan en is een ideale soundtrack voor een tijdloze indian summer.

View Website View Release