Review of Northern [12k1037]

Kindamuzik (BE)

Ondanks de suggestie van mistige herfstmuziek door titels als November en de zwart-witfoto’s op de uitklaphoes, laat dit nieuwe album van Taylor Deupree zich prima beluisteren in deze zomerse tijden. Donker of treurig is het zeker niet. Je zou het zelfs speels kunnen noemen hoe die verknipte geluiden over elkaar glijden. Een langzaam bewegende collage van gefriemel, getingel en gepingel is de prachtige uitkomst.

Deupree houdt van fragiele muziek. Als baas van het Amerikaanse label 12k brengt hij schitterende albums uit vol fijngevoelige ehm.. ambient. Ook zijn eigen albums, die uitkwamen bij labels als Mille Plateaux, Audio.nl en Sub Rosa, staan vol kleinschalige geluidscapriolen. Op Northern is dat niet anders. Misschien is het deze keer wat organischer en secuurder, zoals al die computerbewerkte geluiden van gitaar, piano en melodica in slow motion over elkaar heen kruipen. Maar nog steeds even voorzichtig als in de geluidsspinsels van Sanso X-tro, Mileece of Tu’m. Alsof ze bang zijn dat er iets breekt.

Zachte plukjes aan de gitaar, gerommel van de elektronica, getingel, een aantrekkende synthesizer. Dat is alles. Het zijn minimale bouwsels vol bedeesde tonen die opzwellen, uitrekken en weer ineenkrimpen. Schijnbaar eenvoudig schuiven lange, romige tonen en elektronisch verkruimelde brokjes ineen. Rustig en berustend zonder een moment te vervelen. Althans, als je dit album de aandacht geeft die het nodig heeft. Dan is het een prima kameraad voor de oren die van verdwalen houden. – Thijs Menting

View Release