Review of Chessa [12k1030]

FatBankRoll (SE)

Jag skulle kanske inte vilja gå så långt som att säga att jag blir rörd av den här skivan, men det är banne mig inte långt ifrån. Emellanåt dyker det upp musik som får tillvaron att stanna upp. För en stund blir en skiva eller en låt det centrala, och det är precis där som Shuttle358:s album hamnar. Det är en fullständigt genial skiva. Allt som oftast fastnar jag för enstaka spår på allehanda skivor och repeterar dessa till uttjatningens gräns. Detta händer på ett flertal ställen på Chessa, som albumet heter, och betyget kan inte bli annat än högt.

Shuttle358 heter egentligen Dan Abrams och har tidigare släppt skivorna Optimal.lp och Frame på 12k, samt några skivor på Mille Plateaux. Som på flera andra 12k-släpp går det ganska lugnt till på Chessa. Det handlar om stora ljudkonstruktioner med sin grund i något sorts samplingsgranuleringsprogram. Ibland rena toner, ibland antydan till takter och hela tiden magiskt bra. I botten är det repetitiv musik med små detalj-förändringar, dvs egentligen inget nytt, men här finns även en mer melodiös sida. Det är där någonstans som skivan når oanade höjder. Abrams har en oerhörd förmåga att få det oorgraniserade och slumpmässiga att låta planerat, att träffa exakt rätt stämningar i en musikform vars grundidé ligger så långt borta från matematisk precision man kan komma.

Det är speciellt två spår som fastnar på trumhinnan. “Logical” är en långsamt framåtskridande bakgrund tillsammans med fina harmonier och ett och annat digitalt knaster. Jag tänker närmast på Cliff Martinez suveräna filmmusik till Traffic när jag hör det här. Det andra spåret är “Scrapbook”, som avviker en del från hur den övriga musiken låter. Det som börjar med raka ljud, rena violin/blåssamplingar övergår till en förvånansvärt påtaglig takt och en fin gitarrslinga. Oerhört behagligt och finstämt.

I den medföljande pressinfon berättar Dan Abrams bl.a. att han är influerad av fotografi, något som hörs tydligt i hans musik då den absolut skulle kunna vara hämtad ur t.ex. filmens värld, helt enkelt musik skapad med någon form av bilder i åtanke. Abrams håller just nu på att sammanställa en bok med samma namn som albumet, och i det snitsiga omslaget kan man se några smakprov på hans foton.

View Release