Review of E.A.D.G.B.E. [12k1025]

FatBankRoll (SE)

Intressant nog har musik grundad på elektroniskt behandlad gitarr nästan bildat en egen genre, kanske med redaktionsfavoriten Fennesz i spetsen. E•A•D•G•B•E är en samlingsskiva med just denna genre i fokus. Skivbolaget 12k har kanske gått en något annorlunda väg eftersom de endast har fyra artister med på samlingen, och att då kalla det en samling i traditionell bemärkelse känns inte riktigt rätt. Snarare blir det ett sorts fyrdelat minialbum eftersom de olika artisterna, utom en, bidrar med flera spår. Det spelar dock ingen större roll utan man kan glatt konstatera att gitarrpyssel i många fall låter riktigt trevligt.

Fonica, Keith Fullerton Williams, Sébastien Roux och Christopher Willits finns med på skivan, och trots den gemensamma nämnaren gitarren skiljer sig de olika spåren åt ganska ordentligt. I vissa spår är det lätt att urskilja att det är just gitarr det handlar om, samtidigt som det verkligen inte går att höra i andra. Om man nu ska ha Fennesz som någon sorts referens så låter fransmannen Sébastien Roux väldigt mycket som just honom. Roux lyckas även vara bäst på skivan med sin finstämda, långsamma och lätt brusiga musik. Ett typiskt repeterande och hackande i långa ljud ger en teknisk känsla, samtidigt som gitarrgrunden ger en mer jordnära vinkel på det hela.

Även den japanska duon Fonica påminner en smula om Fennesz. Lugn och fin musik, men inte nödvändigtvis med tydliga tecken av gitarr. Tydliga tecken av gitarr finns däremot i Christopher Willits bidrag. Willits bjuder på en svit av sju spår, kallad “Seven Machines for Summer”, som alla har med varandra att göra i ett sorts genomgående tema. Det hela låter som en robotiserad och skicklig akustisk gitarrtrubadur. Definitivt intressant.

Amerikanen Keith Fullerton Williams, även känd som Hrvatski, bidrar med ett enda spår. Det är inte det bästa på skivan, men kanske det mest intressanta. Under nio minuter växer mycket märkliga ljud fram och försvinner lika fort som de uppstår. När man anar att något är på gång blir det plötsligt tyst och nästa ljud växer fram. Fint och förvirrande.

12k:s idé med den här skivan är tydligen att visa på ett nytt steg i gitarrens användningsområde, och att den har en plats även i den elektroniska musiken. Så värst nytt känns dock inte innehållet på skivan eftersom musik har gjorts på det här sättet i åtminstone ett antal år vid det här laget. Hursomhelst är skivan riktigt bra och den är alldeles utmärkt om man inte känner till just den här grenen av elektronisk musik tidigare. / Christoffer

View Release